Eseménynaptár- Pályázatfigyelő -

Legfontosabb programjaink a múltból

Helyi Termék Magazin
Kiemelt projektünk volt 2011-ben a Helyi Termék Magazin nyomtatott sajtótermék megalapítása, melynek internetes jelenlétéhez megvásároltuk a www.helyitermekmagazin.hu domaint.
2011-ben 3szám jelent meg, melyek egyenként 2.000 példányban jutottak el az olvasókhoz. Az újság hiánypótló és rendkívül népszerű a fenntartható fogyasztás szellemiségét képviselo közösségekben.
Partnerek: Kárpátikum Közhasznú Alapítvány, Bujdosó Kulturális Egyesület.
Program weboldal >>
AZ ÚJSÁG KIADÁSA SZÜNETEL

Helyi Termék Muhely Eger
Szeretnénk minél több foiskolai és egyetemi hallgatónak közvetlenül bemutatni olyan vidéki jövedelemszerzo tevékenységeket és helyi gazdaságfejlesztési modelleket, mely elsajátításával új, a mai kor szellemiségének megfelelo válaszokat adhatnak vidékfejlesztési stratégiák kidolgozása során.
Program weboldal >>
A PROGRAM LEZÁRULT

A Felsooktatás és az LHH-Kistérségek Együttmuködési Programja
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával még 2009 novemberében elindítottunk egy úgynevezett "örökbefogadási" programot a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségben (LHH). A projekt a felsőoktatás és a kistérségek partnerségén alapul, mely során a felsőoktatási hallgatók szakmai gyakorlatot töltenek el a kistérségben. A fobb célok:
• a kistérségben megvalósuló fejlesztések segítése illetve elemzése;
• tartós kapcsolat kialakítása a kistérség és a szervezet (egyetem, foiskola) között;
• leghátrányosabb helyzetű kistérségek társadalmi hálózatokhoz kapcsolódásának erősítése;
• pilot program kiterjesztésének megalapozása;
• gazdasági és társadalmi esélyegyenlőség segítése a 33 LHH-ban.
Jelenleg az alábbi kistérség - főiskola, egyetem párokban folyt a szakmai munka:
Eszterházy Károly Főiskola – Abaúj-Hegyközi Kistérség
Eötvös Lóránd Tudományegyetem TTK – Lengyeltóti Kistérség
Eötvös Lóránd Tudományegyetem TÁTK – Csengeri Kistérség
Miskolci Egyetem – Szikszói Kistérség
Kaposvári Egyetem – Tamási Kistérség
Debreceni Egyetem – Berettyóújfalui Kistérség
Budapesti Corvinus Egyetem – Encsi Kistérség
Partnerek: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A PROGRAM LEZÁRULT

Hálózati együttmuködés
Szervezetünk alapító tagja a 2006-ban alakult H-Union Magyar Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Szövetségnek, melyet közel egy tucat civil szervezet hozott létre a hatékonyabb érdekvédelmi tevékenységünk céljából.
2009-ben a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány munkájának eredményeként létrejött a "Megújulunk és Fejlesztünk" Civil Hálózat. Célja, hogy a nyilvánosság és demokrácia energiapolitikai alapelvet ismertebbé tegye és aktívan járuljon hozzá a megújuló energiák hasznosításának racionális növeléséhez. Egyesületünk a Hálózat alapító tagja.
Partnerek: H-Union Magyar Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Szövetség, valamint 10 további civil szervezet.

Önkéntesség 3 LHH kistérségben
Programunk célja, hogy leendo diplomásaink közül 90 ember ismerje meg az önkéntes tevékenységek legfobb célját, szellemiségét, értelmét, formáit, továbbá kihívásait, nehézségeit, szépségét, eredményeit olyan emberektol, akik maguk is több évtizede végeznek önkéntes munkát méghozzá (finoman fogalmazva) cseppet sem irigylésre méltó gazdasági és társadalmi közegben. Szeretnénk ha ez ösztönözné a résztvevoket, hogy maguk is vállaljanak önkéntes munkát, terjesszék és népszerusítsék a többi hallgató körében.
A programot NCA támogatással valósítottuk meg.
A PROGRAM LEZÁRULT

52 kerékpár a szegénység ellen
10 napos kerékpáros tábor Észak-Magyarország négy, a 311/2007. (XI. 17.) Kormány rendelet szerint leghátrányosabb helyzetunek (LHH) minosített kistérségét érintve (Abaúj-Hegyközi, Edelényi, Encsi, Szikszói). A program során nem-formáilis tanulási módszerek segítségével a résztvevok közelebbrol megismerik az említett LHH kistérségek gazdasági-társadalmi helyzetét. A fiatalok közvetlen résztvevoik a sikerek és problémák feltárásának, a helyzetelemzéseknek és a megoldási javaslatok, ötletek bemutatásának. A projekt során az Eszterházy Károly Foiskola Földrajz Tanszékének, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Földrajz- és Földtudományi Intézetének 13-13 hallgatója (akik egyben egyesületünk tagjai és munkatársai), az elozetes szakmai felkészülés után bemutatja az ifjúsági csereprogramban résztvevo romániai egyetemeken tanuló 26 hallgatónak (akik az Asociatia Transilvania Vie - Élo Erdély Egyesület tagjai, munkatársai) az érintett LHH kistérségek sikereit és a társadalmi egyenlotlenségbol fakadó hátrányait.
A programot a Mobilitás támogatással valósítottuk meg.
A programról >>
A PROGRAM LEZÁRULT© 2002 MITE - Utolsó módosítás:
2011.02.07. 18:15

Ajánlott felbontás: 1024x768