--------------------------

 

 


.
Részvételi szándék

Amennyiben kistérségi vagy felsőoktatási oldalról szeretne bekapcsolódni a programba, kérjük, keresse a MITE elnökét, Németh Nándort.

Telefon: 06/30/376-7206
e-mail: info@mitemuhely.hu

 

A programot bemutató animációs kisfilmet itt tekintheti meg.

 

 

Munka az Abaúj-Hegyköz kistérségben

 

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Földrajz Tanszéke a „A felsőoktatás és a kistérségek partnerségi programja” című munka első fázisában a következő feladatokat kezdte meg:


• A Tanszék több szakmai tárgy tematikájába kezdte meg beépíteni a leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztésének témakörét (pl. Magyarország társadalomföldrajza előadás és gyakorlat, Geostatisztika, földrajzi számítások gyakorlat, Az infrastruktúra alapjai előadás stb.)


• A Földrajz Tanszék társadalomföldrajz és területfejlesztés szakterületén tanító munkatársai közül a következők vállalták a projekt lebonyolításának érdekében az együttműködést: Dr. Kajati György: adjunktus, a projekt vezető oktatója.


• Dr. Kajati György a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársaival az Abaúj-Hegyközi Kistérség prominenseit kereste fel a hallgatói munka hatékony elvégzésének megalapozása érdekében és szóbeli megállapodást kötött öt polgármesterrel (Abaújvár, Baskó, Gönc, Göncruszka, Regéc), akik vállalták a gyakorlatban résztvevő diákok munkájának támogatását. A polgármesterek közül hárman konkrét feladatok elvégzését is igényelték, ezek megoldására a hallgatók elkezdték az elméleti felkészülést.


• Az NFÜ segítségével öt polgármester (Boldogkőújfalu, Boldogkőváralja, Telkibánya, Vilmány, Vizsoly) településfejlesztési feladatok megoldását igényelte. Az EKF hallgatói ezeket a munkálatokat is elkezdték.


• Az EKF földrajz szakos hallgatói a kistérség településeinek prominenseit vették leltárba, amely adatbázis elkészítésével munkájuk elvégzését alapozták meg;


• A hallgatók statisztikai adatokat gyűjtöttek a terület- és településfejlesztés szempontjából meghatározó szakterületeken, s ezek feldolgozását megkezdték.

 

• A munka sikeres elvégzése érdekében, valamint disszeminációs célból regisztrálásra került a www.hegykoz.hu című honlap, amely a munka bemutatásán túl egy kistérségi leltár előállítását is célként tűzi ki.

 

• A hallgatók mindegyik település történelmét és látnivalóit szakirodalom alapján feltárták, a munkájuk hamarosan megjelenik a www.hegykoz.hu honlapon.
• Több hallgató OTDK és szakdolgozat-írás keretein belül elkezdte kutatásait: munkájukat a helyi termékfejlesztés, a megújuló energiaforrások, valamint a településmarketing témakörében kezdték meg.


• 2009. szeptember 28-án és 2010. május 3-án a hallgatók terepgyakorlat keretében ismerkedtek meg a kistérség természeti, társadalmi, kulturális, gazdasági és infrastrukturális értékeivel. Utóbbi terepgyakorlat néhány fotóját csatoljuk.